MOXA THERAPIE BIJ STUITLIGGING

Moxa Therapie Bij Stuitligging

Tijdens de zwangerschap kan het voorkomen dat de baby in stuitligging ligt. Normaal gesproken zal de gynaecoloog proberen de baby uitwendig te draaien in de 36e week van de zwangerschap. Dit is vaak een zeer pijnlijke of onaangename handeling voor de aanstaande moeder. Lukt dit draaien van de baby niet dan wordt ongeveer 80% geboren door middel van een keizersnee. Ook dit is een heel belastende ingreep voor de moeder en willen we liever voorkomen. Veel studies hebben uitgewezen dat door middel van Moxa Therapie de baby in 75% van de gevallen toch nog tijdig op een spontane, zachte manier gedraaid kan worden waardoor een natuurlijke bevalling gewoon mogelijk is. 

Daarnaast blijkt dat, mocht de baby níet spontaan draaien, de moxa therapie toch zoveel voorwerk verricht voor je baarmoeder dat het eventuele draaien in het ziekenhuis veel vlotter, gemakkelijker en pijnlozer gaat.

De moxa-therapie is pijnloos en kan na een uitgebreide uitleg en eerste behandeling in de praktijk, gewoon thuis uitgevoerd worden.

Moxa bestaat uit samengeperst Bijvoetkruid (Artemisia Vulgaris) met daar aan toegevoegde verwarmende kruiden zoals o.a. kaneel, musk, mandarijnenschil, gedroogde gember en Dang Gui. Door de moxa aan te steken en te laten gloeien of smeulen komt er een warmte vrij die diep door de huid en onderliggende lagen heen dringt, te vergelijken met de warmte van een infra-rood lamp. Moxa wordt tijdens normale acupunctuurbehandelingen veelvuldig gebruikt om een energiebaan weer te laten bewegen, te voeden en te verwarmen wanneer er sprake is van leegte of koude in het lichaam.

Aan de zijkant van je beide kleine tenen, in het hoekje bij je nagel, ligt  het ‘eindpunt’ van de de Blaasmeridiaan, genaamd Zhiyin oftewel BL67. De Blaasmeridiaan heeft een bijzondere relatie met het gynaecologisch gebied. Door dit punt met de warme moxa te stimuleren komt er verwarmende energie (ofwel Yang) in het kleine bekken (waar de baarmoeder in ligt) en dit zorgt voor beweging en activiteit in dit gebied. Als gevolg hiervan wordt de baby ook beweeglijk en kan hierdoor gaan draaien.

Volgens de Westerse Geneeskunde wordt door de moxa-therapie de baarmoeder beter doorbloed. Daardoor rijpt hij beter en is de kans groter dat het kindje spontaan draait. Bovendien stimuleert moxa vermoedelijk de bijnier en de hormonen die de bijnier produceert beïnvloeden op hun beurt weer het spierweefsel van de baarmoeder. Daardoor zou het kindje beweeglijker worden en uiteindelijk kunnen draaien.

Zwangere vrouwen met een baby in stuitligging kunnen het beste vanaf de 33ste week beginnen met moxa-therapie. Rond deze tijd is er nog voldoende ruimte in de buik voor de baby om te kunnen draaien maar te weinig om voortdurend rond te blijven buitelen. Aangezien de standaard echo in Nederland rond de 35 weken uitgevoerd wordt lukt het meestal niet om er al zo vroeg bij te zijn. De ervaring leert echter dat het zeker zinvol is om in ieder geval zo spoedig na de uitslag van de echo te starten met de moxa therapie. In deze gevallen ben ik ook in het weekend of op avonden bereikbaar voor een afspraak en behandeling.

Het acupunctuurpunt BL67, oftewel de zijkanten van je kleine tenen, worden elk gedurende 15 minuten (per kant) verwarmt door middel van de moxa-stick. De moxa-therapie moet dagelijks, gedurende 10-14 dagen worden uitgevoerd, of tot het moment dat de baby gedraaid is.

Na een uitgebreide uitleg en eerste behandeling hier in de praktijk krijg je van mij de moxa-sticks mee naar huis en kun je zelf aan de slag.

Wil je nog meer weten? Kijk dan ook eens op www.stuitlig.nl

Wil je meer weten of een afspraak maken?