Acupunctuur bij vruchtbaarheid, zwangerschap en bevalling

Het voortplantingsproces is misschien wel de meest natuurlijke en bijzondere cyclus die in een mensenleven plaatsvindt. Ons lichaam is daar prachtig voor gemaakt en op ingesteld en in theorie zou dit proces volkomen natuurlijk moeten kunnen verlopen.

Helaas is de praktijk niet altijd zo rooskleurig en begint het vaak al met een heleboel hobbels op de weg in de vruchtbaarheidsfase. Zwangerschap en het krijgen van kinderen lijken zo vanzelfsprekend maar helaas is dat voor een groot aantal vrouwen en mannen niet zo.  Bij ongeveer één op de zes stellen gaat het zwanger worden niet vanzelf. Volgens de WHO (World Health Organisation) zoekt ongeveer 15% van de stellen hulp bij het zwanger raken.

Naast het feit dat dan vaak een heel intensief ziekenhuistraject gestart moet worden zorgt dit natuurlijk ook voor veel stress, spanning en verdriet.

Lukt het wél om zwanger te worden dan kunnen heel veel vrouwen last hebben van (fikse) zwangerschapsklachten als misselijkheid, migraine, vermoeidheid, maagzuur, bekkeninstabiliteit en allerlei andere kwalen die het genieten flink in de weg staan of waardoor je nauwelijks normaal kunt functioneren. Ook geestelijk kun je behoorlijk uit balans zijn.

En tot slot hebben we dan soms nog een bevalling te gaan waarbij de baby in een stuitligging ligt, de weeën niet op gang komen, er sprake is van veel bloedverlies of waarbij de moeder na afloop depressieve gevoelens ontwikkeld.

Maar GELUKKIG kan Acupunctuur geweldige ondersteuning bieden in al deze verschillende fasen van het zwangerschapstraject. Juist nu kun, of wil je waarschijnlijk niet of nauwelijks gebruik maken van medicijnen om je lichaam (en kind) niet bloot te stellen aan chemische stoffen en zoek je naar een natuurlijk alternatief.

Acupunctuur levert geen gevaar op voor je baby en is volkomen veilig. De behandeling is er volledig op gericht om je lichaam weer in balans te brengen en helpt je flexibel mee te gaan in de veranderingen die in deze periode plaatsvinden.

VRUCHTBAARHEID

Acupunctuur helpt je lichaam optimaal voor te bereiden op een komende zwangerschap. Het helpt de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen verbeteren en ondersteunt je in trajecten als ICSI, IUI en IVF. Zo kan acupunctuur bijvoorbeeld helpen om je cyclus te reguleren en stimuleert het de bloedcirculatie in de eierstokken en de baarmoeder. Hierdoor kan de groei van de eicellen bevordert worden en wordt de opbouw en doorbloeding van het baarmoederslijmvlies verbetert. Ook zul je merken dat je door de behandelingen rustiger en ontspannender wordt wat altijd goed is voor jezelf, je immuunsysteem en je hormoonhuishouding.

Tijdens IVF trajecten helpt acupunctuur de bijwerkingen van de medicijnen verminderen en zorgt het voor ‘rust’ in de baarmoeder om contracties te voorkomen.

ZWANGERSCHAP

Ook tijdens de gehele zwangerschap kan acupunctuur veel voor je betekenen. Acupunctuur is veilig voor jou en je baby. Daar hoef je je geen zorgen over te maken. In de eerste 12 weken kan het bijvoorbeeld helpen om dreigende miskramen (mogelijk) te voorkomen en te ondersteunen bij misselijkheid. Gedurende de rest van de zwangerschap kunnen allerlei andere ‘kwaaltjes’ behandeld worden. Denk aan: hoofdpijn, bekkeninstabiliteit, maagzuur, onrust, slaapproblemen, rugpijn, schouderpijn, obstipatie etc.

Dit alles is echt prima te verhelpen zónder medicatie of middeltjes die je in moet nemen en mogelijk schadelijk voor de baby kunnen zijn.

(Staat jouw vraag hier niet bij neem dan gewoon even contact met mij op)

En natuurlijk ontspan je veel meer door de acupunctuur waardoor je meer kunt genieten van je zwangerschap. Je baby zal zich er ook erg prettig bij voelen.

Bevalling

Vanaf week 35 beginnen we je lichaam rustig voor te bereiden op de aanstaande bevalling. Belangrijk is dat je goed uitgerust en zo ontspannen mogelijk daar aan kunt beginnen. Acupunctuur ontspant je pezen en banden in je bekken, stimuleert de juiste hormoonafgifte en helpt de rijping van je cerfix. Vanaf week 40 kan acupunctuur helpen om, alleen indien nodig, de bevalling in gang te zetten.

Tijdens de bevalling helpt acupressuur om de pijn te verlichten. Je krijgt van mij uitgebreide instructies mee voor je partner zodat hij ook actief mee kan helpen om de bevalling soepel te laten verlopen. Fysieke aanraking helpt namelijk om meer Oxyticine (bevallingshormoon) vrij te laten komen en dat helpt je enorm tijdens de bevalling.

Na de bevalling

Na de bevalling helpt acupunctuur je om sneller te herstellen, de borstvoeding op gang te brengen, het helpt je bij hormonale stemmingswisselingen, (post-natale) depressie, bekkeninstabiliteit en allerlei andere lichamelijke ongemakken die je ook nu nog kunt ervaren.

(miskraam en abortus geldt binnen de acupunctuur ook als een zwangerschap + bevalling en het is dan ook aan te raden om óók dan je lichaam (en geest) ruim de tijd te geven te herstellen, eventueel met behulp van acupunctuur.  

Wil je meer weten of een afspraak maken?